Sådan finder du de bedste sikkerhedssko

For mange mennesker er sikkerhed- og arbejdssko en nødvendig og vigtig del af hverdagen. De fleste arbejdere bruger mange timer om dagen i deres sikkerhedssko. Derfor er det fundamentalt at finde det helt rigtige par.

I dag er der mange forskellige udbydere indenfor sikkerhedssko. Derfor kan det være en jungle at finde frem til hvilket par, der passer bedst til netop dig. Men hvad skal du være opmærksom på, når du køber nye sko, så du sørger for, at du finder det helt rigtige par første gang? Følg vores 3-trins guide, der vejleder dig igennem de ting du skal huske, når du køber nye sikkerhedssko. Ved at følge denne guide skaber du de bedste forudsætninger for at du ender op med det rigtige par første gang.


1. KOMFORT ER ET AF NØGLEORDENE

Når du skal ud og vælge dit nye par sikkerhedssko er en af de mest afgørende faktorer, at skoene føles komfortable. Du har helt sikkert hørt det før, men det er en sand kliche, at når dine fødder har det godt, så har du det også godt. Du bruger dem otte eller flere timer hver dag, uge efter uge – derfor er komfort nøgleordet. Det er fundamentalt at dit fodtøj passer og støtter dine fødder perfekt, så du kan anvende dem størstedelen af dine vågne timer.

Selvom komfort er en nøglefunktion skal du ikke glemme sikkerhed. Sikkerhed er naturligvis lige så vigtig som komfort, da dine sko skal leve op til reglerne på din arbejdsplads. Derfor skal du altid købe komfortable sko, der imødekommer din sikkerhed. Derimod må du aldrig gå på kompromis med din komfort eller sikkerhed fordi skoen er på mode. Mode vil aldrig beskytte dine fødder.

Når du investerer i et par komfortable sko investerer du i din krop, da den ikke vil blive nedslidt på samme måde, som med et par sko, der ikke passer dine fødders form. Ligegyldigt budgettet er den altafgørende faktor at skoen passer foden (og ikke omvendt) ellers er det ikke pengene værd. Du bør aldrig nogensinde gå ned på komfort eller sikkerhed bare fordi skoen er billig – pengene vil tjene sig ind på såvel kort som lang sigt.  


2. VÆR SIKKER PÅ STØRRELSEN

Skostørrelse og pasform kan forandre sig over tid. Derfor må du aldrig regne med en bestemt størrelse bare fordi du normalt passer den. Antag aldrig din størrelse.

Ofte afhænger størrelser af mærket, derfor skal du altid prøve dine sko før du køber dem. Mål dine fødder hvis du køber dem online, så du sikrer, at du køber den rigtige størrelse første gang. Når du kender længden på dine fødder kan du via størrelsesguiden på hjemmesiden se, hvilken størrelse der anbefales til dine fødder. Husk altid at mål begge fødder, da din ene fod ofte er længere end den anden. Skoen skal altid passe din største fod. Derudover skal du huske at foretage målingen sidst på dagen, da fødder som regel hæver i løbet af dagen. Skoen skal ikke kun passe perfekt om morgenen, men være komfortabel  hele dagen.

Størrelsen er meget vigtig, da den rigtige størrelse giver bedre komfort og hjælper dig med din kropsholdning og forebygger smerter i ryg og led. Sko skal passe ordentligt. Uden den rigtige størrelse vil dine fødder nemmere blive trætte og potentielt udvikle vabler og blærer.

Når det kommer til sikkerhed- og arbejdssko køber folk ofte en størrelse større for at sikre, at der er plads nok. Men husk, at sko hverken skal være for store eller for små. Der skal lige akkurat være plads til at du kan vrikke tæerne i alle retninger, når du har skoene på, men uden at der er for meget plads, da det vil resultere i en dårlig pasform.

Prøv mange modeller

Ligesom med størrelse kan skoens pasform også variere fra model til model og mærke til mærke. Derfor er det ydermere essentielt at prøve flere forskellige sko og forskellige modeller for at sikre, at du har fundet det helt rigtige par sko, som passer netop dine fødder. Ved at prøve forskellige modeller er du på samme måde i stand til at sammenligne forskellige pasformer og dermed finde frem til den helt rigtige pasform til dig. Du kan ikke finde den rigtige pasform medmindre du har noget at sammenligne med.

Sørg altid for at stå og gå rundt i flere forskellige modeller for at finde ud af om de er behagelige, passer korrekt og ikke gnider eller irriterer nogle steder. Vær tålmodig – det kan tage tid at vælge det perfekte par. Husk at dine fødder er unikke og at du er den eneste, der kan mærke hvilket par sikkerhedssko, der vil fungere bedst for dig.

Hvis pasformen ikke passer til dine fødder, vil du hurtigt kunne mærke det, da dine fødder vil vise tegn på irritation og vabler. Det er alvorligt hvis dine sikkerhedssko ikke passer korrekt,  da det ofte kan forårsage skader og andre fodproblemer. Et par komfortable sko, der passer til dine fødder, vil gavne dig og din krop både på kort og lang sigt, da det frigør dine fødder for den konstante belastning de udsættes for.

 

 

3. SKAB ARBEJDSLIGNENDE FORHOLD

Når du prøver sko skal du altid prøve at skabe en situation, der er så lig dine arbejdsforhold som muligt, da det giver dig de bedste forudsætninger for at ende op med det rigtige par, der passer til dine behov.

I forbindelse med dette, kan du gøre flere forskellige ting. For eksempel, bør du tage dine normale arbejdssokker på. Prøver du sko med sokker, som er for tykke sammenlignet med dine arbejdssokker vil skoene være for små og omvendt. Derfor er det en god ide at tage et par normale strømper på, når du prøver sko eller måler dine fødder.

En sidste ting du skal huske på,  er at gå rundt på forskellige overflader for at stimulere arbejdslignende forhold og aktiviteter. Skoene må ikke gnave eller irritere når du går rundt, da det er det, du gør det størstedelen af dagen. Hvis skoene irritere eller gnaver er det en klar indikator på, at skoene ikke passer.  

MA6

Tilpas skoene til dine arbejdsforhold

Som nævnt tidligere er sikkerhed kombineret med komfort nøglen, når du køber sikkerhed- og arbejdssko. Derfor er det først og fremmest vigtigt at vide, hvilken slags forhold dine nye sko skal kunne modstå. Når man taler sikkerhedssko skal skoene selvfølgelig passe til personen, men også formålet. Derfor skal du kende til behovene og risikoen ved dit arbejdsmiljø. Du kan altid spørge din arbejdsgiver, hvis du er i tvivl.

Der er flere forskellige funktioner at være opmærksom på i forbindelse med køb af sikkerhed- og arbejdssko, da forskellige professioner kræver forskellige funktioner.  Nedenfor har vi pointeret de mest normale funktioner du bør kende til. Før du prøver forskellige modeller bør du vide, om det er anbefalet at dine sko har følgende tekniske egenskaber:

 

  •         Sømværn
  •         Beskyttende tåkappe  
  •         Vandtætte materialer
  •         ESD sål (som reducerer elektrostatisk ladning)
  •         Varmebestandig sål (til en bestemt temperatur)
  •         Olie- og syreresistent sål
  •          Skridsikker sål
  •         Sål som ikke laver sorte mærker 
Share this article